Microprocesorul

          

        

Ce este un microprocesor?

Detalii generale

Arhitectura internă

Frecvenţa

Memoria cache

Seturi de instrucţiuni

 

       Microprocesorul este un circuit integrat- o componentă electronică complexă, realizată pe o bucată mică de siliciu numită cip, care arată cam aşa:

 

 

              

 

      Procesorul a apărut ca urmare a necesităţii efectuării în mod rapid de calcule complexe şi a avut o ascensiune şi perfecţionare simultană cu dezvoltarea industriei mondiale de informatică-telecomunicaţii. Pentru început, ne vom referi la câteva detalii tehnice pentru a putea înţelege mai bine tumultoasa istorie şi progresul atât de rapid al microprocesorului.

      În ciuda complexităţii sale, microprocesorul este alcătuit în principal dintr-un singur element de bază: tranzistorul (inventat în 1947). Asamblând milioane de tranzistori, se pot crea comenzi ce analizează starea unor curenţi electrici, rezultând în execuţia pe plan logic a unei adunări, a unei comparaţii între două date etc. Mărimea unui astfel de tranzistor este foarte redusă, de ordinul miilor de atomi. Toate componentele calculatorului, inclusiv procesorul si memoria, sunt sincronizate de impulsurile unui generator de tact.

înapoi sus  

Cum se fabrică ?

    Dacă tehnologiile necesare fabricării unui microprocesor sunt deosebit de complexe, principiul fabricaţiei este asemănător cu al unei fotografii (fotolitografie).
a) se decupează o foiţă fină de siliciu, care se acoperă cu un strat fotosensibil;
b) se desenează circuitele electronice pe stratul fotosensibil, prin expunerea la o sursă luminoasă specială printr-o grilă (negativ);
c) ansamblul se spală într-o soluţie revelatoare care îndepărtează materialul care nu a fost expus luminii;
d) se aplică materialul (metale, semi-conductoare) şi gravurile pentru a construi componentele electronice; tranzistorii sunt conectaţi între ei prin legături de aluminiu sau mai recent, de cupru;
e) se repetă operaţiunea în funcţie de numărul de straturi necesare;
f) procesorul se acoperă cu un material protector din ceramică sau plastic.

înapoi sus  

 

Generalităţi

 

            Micoroprocesorul reprezintă „creierul” întregului calculator, coordonatorul tutror operaţiilor ce sunt efectuate de către acesta. Un procesor conţine în interiorul său zone în care poate memora date de lungimi foarte mici. Aceste zone de memorie poartă numele de registre, iar fiecare registru are un nume specific(de exemplu registrul AX, registrul BX etc.). Dintre toţi registri există unul care are un nume special numit registrul IP(registrul Instruction Pointer). Microprocesorul este conectat la celelalte componente ale calculatorului prin intermediul magistralei de date(BUS) şi al magistralei de comenzi(nişte căi electronice pe care circulă datele sa comenzile)

 

    Când vorbim despre procesoare, ne gândim automat la CPU (Central Processing Unit), însă majoritatea componentelor dintr-un PC sunt dotate cu microprocesoare, acestea controlând placa de sunet, de reţea sau placa grafică (unde mai nou este folosită denumirea de GPU - Graphic Processing Unit, procesor ce rivalizează în număr de tranzistori cu un CPU). Circuitele procesoare ale componentelor şi perifericelor sunt atât de specializate, încât nu pot comunica direct între ele; în schimb, ele depun informaţiile utile în zone specifice ale memoriei, de unde procesorul le poate extrage, prelucrând şi coordonând activitatea acestora. Deoarece toate informaţiile tranzitează obligatoriu CPU-ul, puterea globală de calcul a calculatorului va depinde de acesta. În contrast, CPU-ul este un procesor cu un grad mai redus de specializare şi, prin urmare, cu o arie foarte largă de utilizare; destinaţia lui poate fi schimbată prin încărcarea unor seturi noi de instrucţiuni, aşa-numitele programe.

 înapoi sus  

Arhitectura internă pe scurt

    Arhitectura internă se împarte schematic în trei mari blocuri de tranzistori numite şi unităţi:
     1) Unitatea de memorie cache, împărţită în două subunităţi, una pentru comenzi, cealaltă pentru date; memoria cache stochează comenzile şi datele cele mai des utilizate;
     2) Unităţile de control, care se ocupă cu decodarea instrucţiunilor, cu accesul la memoria RAM etc;
     3) Unităţile de calcul:
    - unitatea aritmetică (ALU - Aritmetic Logical Unit), este cea mai importantă, fiind utilizată de toate programele; se ocupă numai de calculele simple, cu numere întregi.
    - unitatea de calcul în virgulă mobilă (FPU - Floating Point Unit), era la origine un procesor independent (seria 8087, 80287, 80387); a fost integrată în procesorul principal în 1989, odată cu apariţia lui 80486. Această unitate este capabilă de operaţii matematice cu virgulă mobilă, precum şi de altele mai avansate, cum ar fi radicalul sau funcţiile trigonometrice.
    - unitatea multimedia, nestandardizată; prima astfel de unitate a fost MMX în 1997, au urmat apoi 3DNow!, SSE, 3DNow!+, SSE2; funcţia lor este aceea de a optimiza programele multimedia (sunet, grafică 3D, efecte audio-video).

 înapoi sus  

Frecventa    

Cea mai comună proprietate a unui procesor este frecvenţa sa, în relaţie direct proporţională cu puterea sa de calcul. Unitatea de măsură a frecvenţei este ciclul pe secundă sau Hertz-ul. O viteză de 400 MHz face ca microprocesorul să poată prelucra 400 de milioane de semnale binare (0, 1) pe secundă. Un procesor mai este caracterizat şi de dimensiunea magistralei de date, care se măsoară în biţi. Cu cât aceasta este mai mare, evident, fluxul informaţiilor tranzitate şi prelucrate va fi mai mare, procesoarele actuale dispunând de o magistrală pe 64 de biţi, inaugurată de Pentium.     Creşterea frecvenţei microprocesorului este principalul mijloc de a creşte performanţele. Astfel, dacă în 1981, primul PC avea frecvenţa de 4,77 MHz, au urmat:

Datorită diferenţei de arhitectură între diferitele generaţii de procesoare, puterea de calcul poate varia în cazul a două procesoare cu aceeaşi frecvenţă dar aparţinând unor generaţii diferite. De aceea, capacitatea de calcul a unui Pentium 100 MHz ar fi apropiată de cea a unui ipotetic 486 la 200 MHz. Un exemplu recent îl constituie performanţa medie a lui Pentium 4 2000 MHz, care este sensibil egală cu a unui AMD Athlon 1600 MHz.

 înapoi sus     

  Memoria cache

    Memoria cache este o memorie de mare viteză, inclusă în totalitate în procesor (la procesoarele actuale) sau pe placa de bază (la primele modele), care păstrează informaţiile şi datele cele mai recent utilizate. Aceasta este împărţită pe mai multe nivele (levels), în funcţie de „distanţa” faţă de unitatea de calcul. Astfel, memoria cache level 1 poate fi accesată imediat, fără stadii de aşteptare, deoarece lucrează la viteza procesorului. Memoria cache level 2, este de obicei mai mare şi a cunoscut o evoluţie marcantă. Iniţial ea a fost încorporată pe placa de bază şi deţinea o viteză mică; apoi ea a fost alăturată procesorului, funcţionând la o viteză fracţionată, dar comparabilă cu acesta. În final, ea a fost integrată în pastila de siliciu a acestuia, având astfel o viteză egală cu CPU-ul. Avantajul memoriei cache constă în reducerea timpilor de aşteptare, deci în creşterea vitezei de lucru, deoarece memoria RAM a sistemului este mult mai lentă decât procesorul.

    Avantajul memoriei cache (level 1 sau level 2) se poate observa usor, dezactivând-o din BIOS. Ca fapt divers, eliminarea L1 cache-ului din orice procesor, oricât de modern ar fi, chiar dacă rulează la 1 sau 2 GHz, chiar dacă deţine memorie L2 cache integrată şi de dimensiune mare, va produce scăderea performanţelor până aproape de nivelul unui 486.

 înapoi sus  

Arhitecturile RISC şi CISC

    Aceste arhitecturi definesc felul în care comenzile sunt executate în microprocesor. Arhitectura CISC (Complex Instruction Set Computer) a apărut în primele procesoare, fiind şi singura existentă la acea vreme. Cu timpul, cercetătorii au descoperit că o suită de instrucţiuni simple se poate executa mai rapid decât o singură instrucţiune complexă, iar diminuarea numărului de comenzi şi a complexităţii lor permite reducerea spaţiului utilizat de acestea în procesor, având ca şi consecinţă creşterea vitezei de lucru, astfel apărând arhitectura RISC (Reduced Instruction Set Computer). În practică, procesoarele RISC sunt aproximativ de două ori mai rapide decât omoloagele lor CISC.

 

d) Execuţia super-scalară

    Super-scalar înseamnă posibilitatea de a executa mai multe instrucţiuni simultan prin integrarea mai multor unităţi de calcul. Primul procesor super-scalar din lumea PC, a fost Pentium; acesta integra două ALU (Arithmetical Logic Unit).

 

e) Unelte de dezvoltare

    Puterea unui procesor este inutilă dacă nu există un program care să-l exploateze la maxim. Programele sunt scrise cu ajutorul limbajelor de programare, dar progresul lor este relativ lent faţă de evoluţia procesoarelor, ceea ce atrage un decalaj cvasipermanent între hardware şi software. De exemplu, primul compilator care exploata eficient procesoarele Pentium şi Pentium II, o versiune a lui Visual C++, a apărut în 1999, abia după doi ani de la lansarea Pentium II şi la şase ani după apariţia Pentium.

    Chiar dacă puterea de calcul a procesoarelor a crescut de sute de ori în 15 ani, nu înseamnă că un program de editare de text este de sute de ori mai rapid. O mare parte din această putere de calcul a fost transmisă către funcţii din ce în ce mai numeroase şi mai complexe, utile de exemplu în aplicaţii multimedia.

 înapoi sus  

    


 
© Copyright, mai 2003
"Arhitectura calculatorului personal"